DESERY

Pudding czekoladowy


pudding czekoladowy

Pudding czekoladowy Deser ten jest idealny dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Dodatkowo do jego przygotowania nie są wymagane specjalne zdolności.  Może być podawany zarówno na zimno z ulubionymi lodami, jak i na ciepło w chłodne, ponure popołudnie. 

pudding czekoladowy

Składniki na pudding czekoladowy:

  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 100 g cukru białego lub brązowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 250 ml mleka
  • 90 g masła
  • 2 duże jajka

Składniki na sos:

  • 100 g cukru białego lub brązowego
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 500 ml wrzątku

Pudding: W dużej misce wymieszaj razem mąkę, migdały, kakao i proszek do pieczenia. Masło roztop i przestudź, a następnie razem z jajkami i mlekiem dodaj do suchych składników. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem. Ceramiczną formę do pieczenia o wymiarach 8 x 17 cm wysmaruj tłuszczem i przelej do niej wcześniej przygotowaną masę.

Sos: Połącz kakao z cukrem i posyp tą mieszanką pudding. Następnie polej całość ostrożnie wrzątkiem.

Pudding piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 ° przez 30 minut, aż wierzch stężeje. Przed podaniem oprósz dodatkową porcją kakao. Możesz także udekorować listkiem świeżej mięty.

pudding czekoladowy

pudding czekoladowy

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    OlaHałucha
    25 marca 2015 at 19:44

    o kurka! musisz nas kiedyś zaprosić na to cudo 😀

  • Reply
    pasibrzuch
    26 marca 2015 at 19:24

    jak tu nie byc pasibrzuchem ha,ha,ha kocham pudding czekoladowy

  • Leave a Reply