CIASTA

Szarlotka

 

szarlotka

Szarlotka Kruche, słodkie ciasto oraz dobrze przygotowane jabłka razem tworzą najpyszniejsze ciasto świata, które każdy jadł chociaż raz. Jest to moja pierwsza samodzielnie przyrządzona szarlotka, ale nieskromnie przyznam, że lepszej nie jadłam. Jeśli macie nadmiar jabłek i trochę czasu to koniecznie musicie ją upiec. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub z bitą śmietaną. 

szarlotka

Składniki na ciasto:

  • 420 g mąki pszennej typ 500
  • 330 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 140 ml zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 4 duże jabłka
  • 35 g mąki pszennej typ 500
  • 80 g cukru
  • cynamon

Ciasto: Masło pokrojone na kawałki wstaw do zamrażalki na 5 minut. Mąkę, cukier, sól wymieszaj razem i dodaj zimne masło. Wyrób ręcznie lub mikserem do momentu aż całość będzie przypominać kruszonkę. Dodaj zimną wodę i miksuj do połączenia składników. Ciasto przełóż na blat, rozpłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.

Nadzienie: Jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki. Wymieszaj je razem z mąką, cukrem i cynamonem.

Po min. 2 godzinach wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na grubość 2-3 mm i przełóż do formy na tartę o średnicy 26 cm (wcześniej wysmaruj ją dokładnie masłem lub margaryną). Na gotowe ciasto rozłóż wcześniej przygotowane jabłka. Drugą połowę ciasta także rozwałkuj na grubość 2-3 mm  i przykryj nią jabłka, nakłuwając widelcem lub przyozdabiając w dowolne wzory. Ja wzorowałam się na amerykańskiej wersji szarlotki. Piekarnik nagrzej do 210° i piecz ciasto przez 15 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190°, ciasto przykryj folią aluminiową i piecz przez 50 minut.

 

 

szarlotka

szarlotka

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Gość
    27 marca 2015 at 21:59

    Wygląda fantastycznie i zapewne smakuje obłędnie.U nas dzisiaj też szarlotka 🙂

  • Leave a Reply