Bez kategorii

Curry z ziemniakami

DSC_0246

Curry z ziemniakami Na razie koniec ze słodkościami. Dziś mam dla Was przepyszne curry z młodymi ziemniakami, idealne zarówno na obiad jak i kolacje. Jeśli lubicie dużo przypraw, a w szczególności tych żółtych, to danie na pewno przypadnie Wam do gustu.

DSC_0248

Składniki na curry z ziemniakami (4 porcje):

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka imbiru
  • łyżka oleju
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki żółtego curry
  • łyżeczka kurkumy
  • 750 g ziemniaków
  • sok z połówki cytryny
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 250 g zielonego groszku

W garnku rozgrzej olej, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulę. Smaż ją przez 10 -15 minut, a następnie dodaj imbir, kumin, curry i chili. Obierz ziemniaki, przekrój na pół, skrop sokiem z cytryny i wrzuć do garnka. Całość zalej jogurtem i bulionem warzywnym. Curry gotuj przez 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj zielony groszek i gotuj jeszcze 5 minut.

DSC_0255

2 komentarze

  • Reply
    mopswkuchni
    18 sierpnia 2015 at 22:07

    Wygląda po prostu cudownie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂

  • Reply
    - kuchennykodeks.pl
    9 stycznia 2018 at 18:12

    […] jedno curry na blogu jest TUTAJ! To zdecydowanie wygrywa smakiem i składnikami – ciecierzyca mi tak przypadła do […]

  • Leave a Reply