Bez kategorii

Chleb orkiszowy

chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy to zdecydowanie mój ulubiony chleb. Odkąd odkryłam mąkę orkiszową, większość moich wypieków składa się właśnie z niej. Przepis być może wydaje się długi i skomplikowany, ale w rzeczywistości nie ma w nim nic trudnego. Jeśli nigdy nie piekliście własnego, domowego chleba to spróbujcie chociaż raz, na święta ? Nie ma nic lepszego niż ciepły, chrupiący i pachnący chleb z masłem. Pamiętajcie także o mące, żeby była bardzo dobrej jakości, bo wiem, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy ile świństwa może być w mące ? (wybielacze, polepszacze itd.). Ja korzystam z mąki od Młyn Kopytowa, wolne od wszelkich świństw, zmielone ziarno 100% – z moich rodzinnych okolic – byłam, widziałam i przede wszystkim od bardzo dawna używam ich produktów, dlatego mogę z czystym sercem polecić i Wam ?

[yumprint-recipe id=’56’]chleb orkiszowy

5 komentarzy

  • Reply
    jaglusia
    19 grudnia 2016 at 16:46

    Ta skórka! Coś wspaniałego. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

    • Reply
      Kuchenny kodeks
      8 stycznia 2017 at 12:06

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    Justyna
    7 stycznia 2017 at 23:10

    Dopytam o pieczenie jakiej wielkości naczynia żaroodporne? Przykrywamy przykrywką czy folią aluminiową? I czy konieczne jest pieczenia w garnku czy można na gorącej blaszce? Czy od góry naciąć?

    • Reply
      Kuchenny kodeks
      8 stycznia 2017 at 12:05

      Naczynie żaroodporne 1,5 l , może być także garnek żeliwny, ale ja jeszcze takiego nie posiadam 🙂 Co do przykrycia folią to nie wiem jak chlebek się zachowa, ja przykrywałam pokrywką od naczynia, ale można spróbować folią tylko stroną, która trzyma ciepło. Oczywiście konieczne jest pieczenie w garnku, bo jest to taka metoda, chlebek wtedy pięknie wyrasta i tworzy takie pęknięcia jak widoczne na zdjęciu, jest wilgotny w środku, a skórka bardzo chrupiąca – nie trzeba nic nacinać podczas pieczenia powstają samowolne nacięcia. Na blogu znajdzie Pani także chleby wypiekane zwykłą metodą, także serdecznie zapraszam 🙂

      • Reply
        Justyna
        8 stycznia 2017 at 12:26

        Dziękuję za odpowiedź piekę w tym tygodniu ?

    Leave a Reply