CIASTA

Czekoladowa babka Wielkanocna z sernikiem

Czekoladowa babka Wielkanocna z sernikiem Pamiętacie o darmowym e-booku do ściągnięcia? Znajdziecie tam 8 fajnych i prostych przepisów Wielkanocnych 🙂 A dodatkowo na końcu kod rabatowy na zakupy w sklepie Młyn Kopytowa. Do pobrania TUTAJ! A dzisiaj jeden z przepisów, który właśnie znajduję się w tym e-booku, ale oprócz składników i wykonania nagrałam krótki filmik instruktażowy. 

 Jeśli macie dość tradycyjnych babek piaskowych i w tym roku chcecie zrobić coś innego to serdecznie polecam Wam właśnie ten przepis! Babka w środku wyszła wilgotna, a dodatek sernika to był strzał w 10. Jak widać po filmiku w jej przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego 🙂

SKŁADNIKI NA BABKĘ CZEKOLADOWĄ:

220 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 65 g gorzkiego kakao
200 g cukru
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia i soli
120 ml oleju
120 ml letniej wody
2 jajka
300 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

WYKONANIE BABKI CZEKOLADOWEj:

1. Do przesianej mąki dodaj kakao, sodę, proszek i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier i ponownie zamieszaj.

2. Do suchych składników dodaj jogurt, esencje i olej – wymieszaj, wlej wodę, jajka i ponownie wymieszaj.

3. Foremkę (22×9) wysmaruj masłem. Wlej połowę masy czekoladowej, następnie dodaj sernik (przepis poniżej) i ponownie zalej masą czekoladową.

4. Całość piecz w temp. 175°C przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu pozostaw ciasto w foremce ok. 2 godziny.

SKŁADNIKI NA SERNIK:

320 g zmielonego twarogu

1 jajko

50 g cukru

WYKONANIE SERNIKA:

1. Twaróg zmiel na gładką masę, dodaj jajko i cukier.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anonim
    14 kwietnia 2017 at 11:33

    ile dodać woda bo nie ma w składnikach?

    • Reply
      Kuchenny kodeks
      14 kwietnia 2017 at 16:29

      120 ml letniej wody, dziękuje bardzo już uzupełniam

    Leave a Reply