BABECZKI

Czekoladowe babeczki z popcornem

Czekoladowe babeczki z popcornem Kolejny przepis z tych zapomnianych. Jak już na pewno wiecie babeczki to moja wielka cukiernicza miłość. Ostatnio trochę niestety zapomniane na blogu, ale dzisiaj przychodzę z pysznym i bardzo efektownym przepisem. Zachwycicie nie tylko smakiem, ale i widokiem!

Tak naprawdę to zwykłe czekoladowe babeczki, ale dodanie popcornu nadaje im niezwykłego smaku, który przełamuje słodycz czekolady.

SKŁADNIKI NA BABECZKI (18-20 SZTUK):

300 g mąki pszennej Braga Natural Food

150 g masła

20 g gorzkiego kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g cukru

2 duże jajka

120 g kefiru lub jogurtu naturalnego

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

250 g masła

tabliczka gorzkiej/mlecznej czekolady +2 łyżki masła

popcorn

WYKONANIE BABECZEK:

1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao dokładnie wymieszaj.

2. Połącz ze sobą roztopione masło, jajka i jogurt naturalny.

3. Wymieszaj razem suche i mokre składniki, a następnie przełóż masę do foremek (wypełni do 3/4 wysokości).

4. Piecz w temp. 180 stopni przez 20-25 minut.

5. Udekoruj kremem czekoladowym, popcornem i polej rozpuszczoną czekoladą.

WYKONANIE KREMU CZEKOLADOWEGO:

1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Odłóż ok. 3 łyżki do polania babeczek.

2. Masło ubij do uzyskania gładkiej, jasnej masy. Dodawaj stopniowo rozpuszczoną i ostygniętą czekoladę, cały czas mieszając mikserem.

3. Przełóż do rękawa cukierniczego i ozdabiaj.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    gin
    15 lutego 2018 at 18:08

    Wyglądają rewelacyjnie! 🙂

  • Leave a Reply