ŚNIADANIA

Wafle z mąki gryczanej z musem jabłkowym

Wafle z mąki gryczanej z musem jabłkowym Dzisiaj coś dla fanów żywności „bez glutenu” – ja na szczęście gluten mogę wcinać i szczerze to lubię bardzo 😀 Aczkolwiek takie wafle czy naleśniki z mojej ukochanej mąki gryczanej – wymiatają! Jak nie lubię jeść rano śniadania, tak dla tych gofrów jestem wstanie zrobić wyjątek.

Postawiłam także na jesienne smaki, czyli jabłko i cynamon – idealna przyprawa na trwające przeziębienia, dlatego nie żałujcie i sypcie ile wlezie 😀 I co najlepsze te wafle czy gofry wyjdą Wam bez proszku do pieczenia!

Pamiętajcie, że na hasło KINGA15 macie 15% rabatu na wszystkie produkty u >>>BRAGA NATURAL FOOD<<<

SKŁADNIKI (5-7 SZTUK):

120g mąki gryczanej Braga Natural Food (na hasło ‚kinga15’ 15% rabatu)

pół łyżeczki cynamonu

30 g cukru

1 jajko

12 łyżek mleka

SKŁADNIKI NA MUS JABŁKOWY:

2 jabłka + odrobina wody

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżeczki cukru

200 g jogurtu naturalnego

WYKONANIE WAFELKÓW:

1. Mąkę gryczaną przesiej do miski, dodaj cynamon, cukier i dokładnie wymieszaj.

2. Dodaj mleko, jajko i ponownie zamieszaj.

3. Rozgrzej waflownicę/gofrownicę i nakładaj 3-4 łyżki ciasta. Piecz ok. 5 minut.

4. Podawaj z jogurtem naturalnym i musem jabłkowym.

WYKONANIE MUSU JABŁKOWEGO:

1. Jabłka pokrój w kosteczkę, przełóż do garna i zalej odrobiną wody (3-4 łyżki). Całość posyp cukrem i cynamonem, smaż na średnim ogniu ok 10 minut co chwilę mieszając (jabłka powinny puścić soki i całkowicie zmięknąć).

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply