OBIADY

Wegeburger z pieczarkami

Wegeburger z pieczarkami Jeśli obserwujecie mnie na Instagramie to wiecie, że kotleciki z ciecierzycy przypadły mi bardzo do gustu. Ostatnio jadłam je jako „kotlety”, a dzisiaj postawiłam na zamiennik mięsa do burgerów! Oprócz pieczarek to skład bardzo tradycyjny – ser, pomidory, ogórki.

A wy stawiacie na klasykę czy lubicie jedzeniowe eksperymenty? 

SKŁADNIKI NA KOTLETY (12-14 KOTLETÓW):

100 g kaszy jaglanej

270 g ugotowanej ciecierzycy

1 jajko

50 g sera mozzarella

4 łyżki bułki tartej

łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka bazylii

olej kokosowy do smażenia

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

SKŁADNIKI NA BURGERY:

12 plasterków pomidora

12 liści sałaty

3 ogórki kiszone

12 plasterków sera żółtego

8 pieczarek

12 bułek

ketchup (majonez, musztarda)

WYKONANIE KOTLETÓW:

1. Kasze jaglaną ugotuj w posolonej wodzie (ok. 20-25 minut), tak aby była lekko rozgotowana. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

2. Ugotowaną ciecierzycę zmiksuj na gładką masę z przyprawami i jajkiem. Połącz z ostygniętą kaszą jaglaną, serem, dodaj bułkę tartą i dokładnie zamieszaj.

3. Uformuj kotlety i smaż na oleju kokosowym do uzyskania złocistego koloru.

WYKONANIE BURGEÓW:

1. Każdą połówkę bułki posmaruj dowolnym sosem lub ketchupem (majonezem lub musztardą).

2. Pieczarki obierz, pokrój w paski i podsmaż na patelni.

2. Na spody bułek wyłóż po 1 listku sałaty, na to kolejno kotlety z ciecierzycy, ser, pieczarki, pomidory i ogórek kiszony.

3. Całość można na chwilę włożyć do nagrzanego piekarnika.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Zuza
    28 lutego 2018 at 00:21

    wygląda pysznie!

    Zapraszam do mojej akcji „Kanapkownia” na durszlaku 🙂

  • Leave a Reply