CIASTA

Ciastko a ‚la jajko sadzone

Ciastko a ‚la jajko sadzone To ciastko urzekło mnie bardzo swoim wyglądem i jak tylko zobaczyłam przepis w gazecie, od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Bita śmietana z białą czekoladą i kawałki brzoskwini do złudzenia przypominają prawdzie jajko sadzone 😀 

Dodatkowo jest łatwe w przygotowaniu i w sam raz wpasuje się w nadchodzące święta 😀 jedliście już? jeśli nie to koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI NA BISZKOPT (FOREMKA 20×24):

3 jajka

szczypta soli

70 g cukru

55g mąki pszennej

60g mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:

1. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, cały czas mieszając. Następnie żółtka, jedno po drugim, nie przestając mieszać.

2. Do masy dodaj proszek do pieczenia i przesiane mąki. Całość delikatnie zamieszaj od dołu do góry, aż wszystkie składniki się połączą.

3. Foremkę o wymiarach 20×24 wyłóż papier do pieczenia, wylej masę biszkoptową, wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

SKŁADNIKI NA MASĘ: 

100 g białej czekolady

350 g śmietany kremówki

puszka brzoskwiń

WYKONANIE:

1. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia.

2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę i połącz z czekoladą.

WYKONANIE CIASTKA:

1. Gotowy biszkopt wysmaruj przygotowaną masą z kremówki i czekolady. Na to poukładaj odsączone z soku brzoskwinie lekko dociskając. Schłodź ciastko w lodówce ok. 4 godziny.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply