PRZEKĄSKI

Sałatka z selerem i ananasem

Sałatka z selerem i ananasem Cudowny lekko słodkawy smak ananasa idealnie wpasowuje się w takie dodatki jak seler, szynka czy ser żółty. Całość dopełniona ulubionymi przyprawami i majonezem. Oprócz sałatki z tuńczyka to właśnie ta króluje u mnie na stole. A Wy macie jakiś faworytów?

Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wszystkie składniki dokładnie się „przeżarły”. 

SKŁADNIKI:

3 jajka

160 g szynki

3 plastry ananasa z puszki

1 jabłko

160 g selera konserwowego

180 g kukurydzy z puszki

150 g startego sera żółtego

300 ml majonezu + 3 łyżki soku z ananasa

sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

1. Jajka z dodatkiem łyżki soli ugotuj na twardo. Przestudź , obierz i pokrój w kostkę za pomocą sitka lub noża.

2. Seler konserwowy i kukurydzę dokładnie odcedź.

3. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

4. Jabłko obierz i pokrój razem z szynką i ananasem na średniej wielkości kostkę.

5. Majonez połącz z sokiem z ananasa, solą i pieprzem.

6. Połącz wszystkie składniki ze sobą i dokładnie wymieszaj. Najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply