CIASTA

Wielkanocna babka z chałwą

Wielkanocna babka z chałwą Trochę zachciało mi się eksperymentów i zamiast zwykłej czekoladowej babki postawiłam na dodatek do środka ciasta w postaci chałwy, a jakby tego było mało polewa też jest z chałwy. Wyszło pysznie i słodko. Babka z wierzchu jest chrupiąca, a w środku wilgotna i rozpływająca się w ustach. 

Mogę więc ogłosić wszem i wobec, że to jeden z lepszych przepisów jaki udało mi się wykonać. Koniecznie wypróbujcie w tym roku, jeśli jeszcze nie jedliście takiego cuda. UWAGA! Jeśli macie dużą rodzinkę zróbcie babkę z podwójnej porcji 🙂

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

2 jajka

110 g cukru

3 łyżki śmietany

100 g przestudzonego masła

170 g mąki pszennej BRAGA NATURAL FOOD (na hasło KINGA15 – 15 % zniżki na wszystko)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 g gorzkiego kakao

100 g chałwy startej na grubych oczkach

WYKONANIE BABKI:

1. Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodać 3 łyżki śmietany i przestudzone masło. Całość dokładnie zmiksować.

2. Dodać proszek do pieczenia, kakao, mąkę i chałwę. Całość dokładnie zmiksować.

3. Foremkę u średnicy 22-24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać równomiernie masę do środka i całość piec w temp. 170 st przez 45 minut.

4. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągnąć babkę z foremki.

5. Ostygniętą babkę polać przygotowaną wcześniej polewą. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CHAŁWOWĄ:

80 g śmietany kremówki

100 g chałwy

WYKONANIE:

1. Śmietanę kremówkę połącz z pokruszoną chałwą i całość zagotuj cały czas mieszając.

2. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    karina
    28 marca 2018 at 18:48

    super przepis, dzieki! na pewno skorzystam na te święta 🙂

    ps. super blog!

    • Reply
      Kuchenny Kodeks
      31 marca 2018 at 13:42

      Dziękuje bardzo i za korzystanie z przepisów i za komplement! 🙂 Wesołych Świąt!

    • Reply
      Kasia
      31 marca 2018 at 19:58

      Witam
      Do babki chalwowej jakiej uzyc smietany ?

      • Reply
        Kasia
        31 marca 2018 at 20:06

        Witam
        Do babki chalwowej jakiej uzyc smietany ?

  • Reply
    Lucy
    30 marca 2018 at 22:56

    Czy nalezy skrócić czas pieczenia, jeżeli chcemy zamienic babkę na babeczki? Czy to w ogóle dobry pomysł?☺

    • Reply
      Kuchenny Kodeks
      31 marca 2018 at 12:43

      Jeśli chce Pani zamienić babkę na babeczki to polecam piec tak jak normalne babeczki, czyli 20-25 minut i sprawdzić patyczkiem czy jest już ok, jeśli nie to wydłużyć czas pieczenie 2, 3 minutki i ponownie sprawdzić 🙂

    Leave a Reply