CIASTA

Czekoladowy wafel

Czekoladowy wafel Znacie ten słodki klasyk? U mnie dzisiaj w wersji czekoladowej, ale w mojej rodzinie pojawia się także z pysznym kajmakiem. Kilka prostych składników i można wyczarować babcine cuda – najlepiej zrobić od razu dwa, bo jeden wystarczy może na 5 minut. 

Uwielbiam takie stare słodkości i kusi mnie, żeby coś poeksperymentować i wyczarować jakąś nowoczesną wersję. Co Wy na to? 🙂

SKŁADNIKI:

3/4 szklanki wody

220 g cukru

kostka masła/margaryny

2 kopiate łyżki gorzkiego kakao

120 g mleka w proszku

paczka wafli

WYKONANIE:

1. Wodę przelej do garnka i połącz z cukrem. Dodaj kostkę masła/margaryny i gotuj do czasu całkowitego połączenia się wszystkich składników.

2. Dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i całość zagotuj. Następnie odłóż do ostygnięcia (masa powinna być letnia).

3. Do letniej masy dodaj mleko w proszku i wszystko wymieszaj lub zmiksuj tak, aby nie było żadnych grudek.

4. Wafel na grubych oczkach posmaruj i przykryj kolejnym. Rób tak do czasu, aż wafle się skończą. Na samym końcu przygnieć wafel czymś ciężkim i odstaw na parę godzin.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply