CIASTA

Tarta czekoladowa z dżemem truskawkowym

 Tarta czekoladowa z dżemem truskawkowym Jeśli miałabym wybrać deser z bloga, który wszystkich powalił na kolana to właśnie byłaby ta tarta. Czekoladowy ganasz na maślanym spodzie z dodatkiem dżemu truskawkowego, a na wierzch płatki migdałów. Wy oczywiście możecie posypać ciasto czym dusza zapragnie, ale ja właśnie lubię to połączenie z jakimiś orzechami lub bakaliami. 

SKŁADNIKI NA SPÓD (FOREMKA 36×11):

160 g herbatników maślanych

2 łyżeczki kakao

80 g rozpuszczonego masła

WYKONANIE:

1. Herbatniki zmiksować na konsystencje piasku, połączyć z masłem, kakao i dokładnie wymieszać.

2. Foremkę wyłożyć powstałą masą i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

SKŁADNIKI NA GANASZ:

200 ml śmietany kremówki

120 g mlecznej czekolady

100 g gorzkiej czekolady

140 g dżemu truskawkowego

garść migdałów Braga Natural Food (na hasło KINGA15 15% zniżki na wszystko)

WYKONANIE:

1. Śmietane kremówkę doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Wrzuć połamane czekolady i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

2. Wcześniej przygotowany spód wysmaruj dżemem i wylej na to ostygnięty ganasz czekoladowy. Całość posyp np. migdałami i odstaw do lodówki na min 4 godziny.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply