DESERY

Czekoladowa panna cotta

Czekoladowa panna cotta No i mamy! Międzynarodowy Dzień Czekolady właśnie świętujemy pyszną czekoladową panna cottą. Całość posypałam posiekanymi orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. A Wy z czym wolicie panna cottę? 

SKŁADNIKI (4 SZTUKI):

1,5 łyżeczki żelatyny

1 łyżka gorącej wody

200 ml śmietanki kremówki

200 ml mleka min. 2%

1 łyżka gorzkiego kakao

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

90 g mlecznej czekolady

posiekane orzechy włoskie BRAGA NATURAL FOOD (na hasło KINGA15 – 15% na wszystkie produkty)

posiekana kostka gorzkiej czekolady

WYKONANIE:

1. Żelatynę zalej ciepłą wodą i odstaw na 5 minut, aby napęczniała.

2. Śmietanę kremówkę, mleko, ekstrakt z wanilii i gorzkie kakao połącz i doprowadź do lekkiego wrzenia. Wrzuć kawałki mlecznej czekolady i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

3. Dodaj napęczniałą żelatynę i ponownie dokładnie zamieszaj, tak aby całkowicie się rozpuściła. Wszystko odstaw do ostygnięcia.

4. Ostygniętą masę przelej do specjalnych szklanek lub foremek i schłodź w lodówce min. 4 godziny. Udekoruj orzechami i gorzką czekoladą

5. Jeśli chcesz wyłożyć panna cotte na talerz, należy zanurzyć na 30-40 s naczynię w gorącej wodzie.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply