CIASTA

Szarlotka z jabłkami i orzechami

Szarlotka z jabłkami i orzechami Dzisiaj na deser jedno z moich ulubionych ciast. W sekrecie Wam powiem, że powstało wczoraj wieczorem, a właściwie to już w nocy – nic nie smakuje tak dobrze, ja ciepła szarlotka o 1 😀 Postanowiłam dodać posiekane orzechy włoskie i był to strzał w 10! Pychotka!

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO (FORMKA 25 cm):

330 g mąki pszennej BRAGA NATURAL FOOD (na hasło KINGA15 – 15% zniżki na wszystko)

190 g masła

3 żółtka

80 g cukru pudru

1 łyżka zimnej wody

szczypta soli

WYKONANIE:

1. Przesianą mąkę pszenną połącz z kawałkami zimnego masła.Całość, za pomocą widelca, dokładnie wymieszaj.

2. Dodaj cukier puder, żółtka, wodę i szczyptę soli. Zamieszaj łyżką, a następnie za pomocą miksera lub rąk uformuj ciasto. Gdy będzie już gotowe, spłaszcz je, owiń w folie spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

3. Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj i wyłóż spód foremki. Dodaj wcześniej przygotowany farsz jabłkowy i całość przykryj rozwałkowaną 2 częścią. Na środku zrób kilka dziurek.

4. Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.

SKŁADNIKI NA FARSZ JABŁKOWY:

4 jabłka

5 łyżek cukru

1 łyżka cynamonu

50 g posiekanych orzechów włoskich BRAGA NATURAL FOOD (na hasło KINGA15 – 15 % zniżki na wszystko)

WYKONANIE:

1. Jabłka obierz, pokrój na cieniutkie ósemki. Połącz z cukrem, cynamonem i posiekanymi orzechami. Całość wymieszaj.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply