OBIADY

Papryka faszerowana ryżem i warzywami

Papryka faszerowana ryżem i warzywami Czerwona papryka to warzywo, którym mogę się zajadać całymi dniami, dlatego jeśli tylko mam ochotę na jakieś fajne, niecodzienne danie – zawsze padana na to! Faszerowana papryka z ryżem, pieczarkami, odrobiną szpinaku i pomidorami. Całość posypana oczywiście serem! Proste, piękne danie, które zachwyci każdego! 

SKŁADNIKI (4 SZTUKI):

2 czerwone papryki

80 g suchego ryżu

4 całe pieczarki

40 g świeżego szpinaku

2 pomidory

2 łyżki oliwy

1 łyżka koncentratu pomidorowego

30 g sera żółtego

1/2 łyżeczki soli i czosnku w proszku

1 łyżeczka ziół prowansalskich i słodkiej papryki

WYKONANIE:

1. Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie razem ze szpinakiem. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory.

2. Ryż ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Połącz z warzywami z pkt. 1, dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj.

3. Paprykę przetnij wzdłuż na 2 równe części i oczyść z gniazdek. Do środka nakładaj farsz, posyp serem żółtym i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 30 minut.

4. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply