CIASTA

Ciasto a’la karpatka

Ciasto a’la karpatka Miałam do niej dzisiaj 3 podejścia, ale się nie poddałam. Pyszne, miękkie ciasto parzone, przełożone domowym budyniem waniliowym. Smak zrekompensował te 2 razy, kiedy ciasto parzone wylądowało w koszu, bo przywarło do blaszki ;o Na szczęście do 3 razy sztuka! Ciasto znane chyba przez wszystkich w Polsce… Może ktoś się skusi w weekend na ten przepis 😀

SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE (FOREMKA 23×35):

70 g masła

135 ml wody

80 g mąki pszennej BRAGA NATURAL FOOD

3 jajka

pół łyżeczki proszku do pieczenia

tłuszcz do foremki + mąka do podsypania

WYKONANIE CIASTA PARZONEGO:

1. W garnku rozpuść masło, dodaj wodę i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj mąkę pszenną i całość zmiksuj. Ponownie daj na ogień i podgrzej jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia.

2. Do ostygniętej masy dodaj proszek do pieczenia i jajka jedno po drugim cały czas miksując.

3. Foremkę dokładnie wysmaruj tłuszczem i podsyp mąką. Wylej połowę ciasta i równolegle rozprowadź. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. PAMIĘTAJ ABY NIE OTWIERAĆ DRZWICZEK PIEKARNIKA PODCZAS PIECZENIA.

4. Jeśli masz 1 foremkę o tym wymiarze to powtórz czynność z pkt. 3 i również piecz 30 minut w temp. 180 stopni.

4. Gotowe ciasto pozostaw do ostygnięcia i wyciągnij z foremki.

SKŁADNIKI NA MASĘ:

450 ml mleka

75 g masła

100 g cukru

pół opakowania cukru waniliowego

2 jajka

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 łyżki mąki pszenne BRAGA NATURAL FOOD

3 łyżki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

1. 100 ml mleka połącz z jajkami i oboma rodzajami mąk. Całość dokładnie zamieszaj, tak aby nie było żadnych grudek.

2. W garnku zagrzej 350 ml mleka, z dodatkiem masła, cukru, cukru waniliowego i ekstraktu z wanilii. Gdy całość się połączy wlej powoli składniki z pkt.  1, cały czas mieszając. Gdy masa będzie już gęsta, zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia na ok. 10-15 minut.

3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał. Na spód połóż 1 ciasto parzone, na to ostygnięty budyń i ponownie ciasto parzone. Całość wsadź do lodówki na ok. 2 godziny.

4. Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply