OBIADY

Pstrąg łososiowy w sosie musztardowym

Pstrąg łososiowy w sosie musztardowym Nie wiem jak u Was, ale u mnie w piątek zazwyczaj króluje ryba. Dzisiaj postawiłam na swojego ulubionego pstrąga łososiowego w ciekawym sosie musztardowym. Muszę przyznać, że stanie się to danie moim ulubionym i jak zawsze kombinuje coś innego na obiad, tak do tego na pewno będę chętnie wracać.

Sam sos możecie także wykorzystać, np. do kurczaka czy makaronu. Jest przepyszny! Jeśli jesteście fanem ostrego, dodajcie jakąś ostrą musztardę. Na pewno Wam posmakuje!

SKŁADNIKI (2-3 PORCJE):

300 g pstrąga łososiowego

1 łyżka oliwy z oliwek

3 łyżki musztardy miodowej

2 łyżki musztardy francuskiej

50 g masła

2 ząbki czosnku

150 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka majeranku, tymianku

30 g świeżego szpinaku

sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

1. Pstrąga łososiowego dokładniej umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Usuń ości, podziel na mniejsze kawałki i zedrzyj skórkę. Posól i popierz wedle uznania.

2. Na patleni rozgrzej 1 łyżki oliwy z oliwek i smaż pstrąga łososiowego ok 4-5 minut z każdej strony. Następnie odłóż na talerzyk.

3. Na tej samej patelni roztop masło. Dodaj czosnek i podsmaż. Następnie dodaj 2 rodzaje musztardy, dokładnie zamieszaj i zagotuj ok. 2-3 minuty.

4. Wlej śmietankę kremówkę, dodaj tymianek i majeranek i całość wymieszaj. Pozostaw na średnim ogniu ok. 5 minut co chwile mieszając. Dodaj szpinak, zamieszaj i ponownie pozostaw do czasu, aż szpinak zmięknie.

5. Gdy sos będzie już gotowy dodaj wcześniej usmażone kawałki ryby i pozostaw wszystko na ogniu ok. 10, co chwile mieszając i polewając sosem rybę.

6. Podawaj z ryżem i warzywami.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply