CIASTA

Tort tiramisu

Tort tiramisu Dzisiaj naszła nas ochota na jakiś tort, a że większość wiąże się z robieniem biszkoptów, a my chcieliśmy w taki upał tego uniknąć, dlatego postawiliśmy na tiramisu w formie tortu. Pyszne biszkopty nasączone w mocnej kawie i do tego lekki, piankowy krem mascarpone – palce lizać! 

SKŁADNIKI (FOREMKA 18-20 cm):

1 szklanka gorącej wody

1 łyżka mocnej kawy

4 żółtka

130 g cukru

500 g serka mascarpone

1 łyżeczka esencji waniliowej

400 ml śmietany kremówki

10 g żelatyny + 50 ml zimnej wody

150 g podłużnych biszkoptów

gorzkie kakao do posypania

WYKONANIE:

1. Gorącą wodę połącz z kawą w dużym naczyniu i odstaw do ostygnięcia.

2. Żółtka połącz z cukrem i postaw nad kąpiel wodną. Całość cały czas mieszaj do czasu aż masa stanie się jasna, a cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.

3. Żelatynę połącz z wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia na ok. 10-15 minut.

4. Do masy z pkt. 2 dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Następnie rozpuść żelatynę, aż ponownie będzie płynna i dodaj razem z esencją waniliową do masy. Ponownie wymieszaj.

5. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę i dodaj do masy z pkt. 4 mieszając łyżką lub szpatułką.

6.Spód foremki wyłóż biszkoptami namoczonymi w kawie, następnie wylej połowę masy, ponownie biszkopty i ponownie masę. Wsadź do lodówki na ok. 3-4 godziny. Przed podaniem posyp obficie kakao.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply