CIASTA

Ciasto z musem czekoladowym i truskawkami

Ciasto z musem czekoladowym i truskawkami Po krótkiej przerwie w pieczeniu i gotowaniu wracam z bombowym przepisem! Muszę przyznać, że dzisiaj przeszłam sama siebie – nigdy żadne ciasto nie smakowało mi tak jak to. Kruchy spód, w środku truskawki, a całość zalana musem z gorzkiej czekolady. 

SKŁADNIKI NA SPÓD:

130 g herbatników

5 łyżek masła

WYKONANIE:

1. Herbatniki zmiel na konsystencje piasku. Dodaj roztopione masła i całość zamieszaj, aż się dokładnie połączy.

2. Gotowy spód wyłóż na dno foremki o wymiarach 18 cm. Wyrównaj i wsadź do lodówki na min. 15-20 minut.

SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:

2 łyżki żelatyny + 40 ml wody

150 g śmietany kremówki

150 g gorzkiej czekolady

250 g śmietany kremówki

50 g cukru pudru

truskawki

gorzka czekolada do posypania

WYKONANIE:

1. Żelatynę połącz z wodą i odstaw na 15 minut.

2.  150 g śmietany kremówki zagotuj i dodaj napęczniałą żelatynę z pkt. 2. Całość dokładnie zamieszaj.

3. Do miski wsyp połamaną gorzką czekoladę i zalej śmietaną kremówką z pkt. 2. Dokładnie zamieszaj, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gęsta, ciemna masa. Odstaw do przestygnięcia.

4. 250 g śmietany kremówki ubij z dodatkiem cukru pudru na sztywną masę. Dodaj partiami do przestygniętej masy czekoladowej i wymieszaj.

5. Bok foremki z wcześniej przygotowanym spodem wyłóż dookoła połówkami truskawek. Na środek poukładaj całe truskawki i zalej musem czekoladowym (pkt.4).

6. Ciasto wsadź do lodówki na min. 4 godziny. Przed podaniem posyp obficie startą gorzką czekoladą.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Dorota
    26 maja 2018 at 01:34

    To Ile w końcu śmietany kremówki, bo się zagubilam :)))

    • Reply
      Kuchenny Kodeks
      18 czerwca 2018 at 17:28

      150 g z żelatyną i podgrzać i 250 g ubitej i dodać do masy czekoladowej. Razem 400 g – wydaje mi się że jest to jasno przedstawione w przepisie 🙂

    Leave a Reply