CIASTA

Sernik z galaretką truskawkową

Sernik z galaretką truskawkową W końcu udało mi się zrobić moje ulubione ciasto i to dzisiaj w wersji z galaretką z dodatkiem truskawek. Na spodzie ciasteczkowym jest pyszny sernik czekoladowy, a na wierzchu klasyczny, w wersji waniliowej. Przygotowanie go jest troszkę czasochłonne ze względu na tężenie warstw, ale smak Wam wszystko wynagrodzi. 

SKŁADNIKI NA SPÓD (FORMA 18 CM):

130 g ciasteczek kakaowych

4 łyżki masła

WYKONANIE:

1. Ciasteczka zmiel na konsystencje piasku. Dodaj roztopione masła i całość zamieszaj, aż się dokładnie połączy.

2. Gotowy spód wyłóż na dno foremki o wymiarach 18 cm. Wyrównaj i wsadź do lodówki na min. 15-20 minut.

SKŁADNIKI NA SERNIK:

300 g sera do sernika lub trzykrotnie zmielonego

300 ml śmietany kremówki

40 g cukru pudru

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 łyżka żelatyny + 20 ml wody

30 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady

1 opakowanie galaretki truskawkowej

350 ml wrzącej wody

200 g truskawek

WYKONANIE:

1. Żelatynę połącz z wodą i odstaw do napęcznienia.

2. Śmietanę kremówkę lekko podgrzej i dodaj napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

3. Galaretkę połącz z wrzącą wodą. Gdy lekko przestygnie dodaj pokrojone w kostkę truskawki i pozostaw do lekkiego stężenia.

3. Ser połącz z cukrem pudrem, esencją waniliową i dokładnie zmiksuj. Dodaj partiami przestudzoną śmietankę z żelatyną cały czas miksując.

4. Gotową masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj rozpuszczoną gorzką czekolada.

5. Sernik czekoladowy wylej na spód ciasteczkowy i wsadź do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie rozprowadź stężałą galaretkę z truskawkami. Wsadź do lodówki na 15 minut. Na wierzch dodaj drugą połowę masy sernikowej i wsadź do lodówki na min. 4 godziny.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply