CIASTA

Ciasto ucierane z malinami

Ciasto ucierane z malinami Sezon na truskawki skończył się na dobre, więc czas rozpocząć wypieki z malinami. Powiem Wam szczerze, że w tym roku moimi ulubionymi owocami stały się właśnie one na równi z czereśniami! Dzisiaj mam dla Was przepis na proste, babcine ciasto idealne do kawki, z malinami! Palce lizać!

SKŁADNIKI (FORMA 24×20):

3 jajka

140 g cukru

380 g mąki pszennej Braga Natural Food (na hasło KINGA15 – 15% na wszystkie produkty)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki kefiru

300 g malin

WYKONANIE:

1. Cukier połącz z jajkami i za pomocą miksera ucieraj, aż do uzyskania jasne, puszystej masy.

2. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj w 3 partiach do masy jajecznej, miksując po każdym razie. Wraz z 3 masą, dodaj olej i dokładnie wymieszaj.

3. Dodaj kefir i ponownie zamieszaj do połączenia wszystkich składników.

4. Foremkę (24×20) wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż POŁOWĘ masy, następnie na wierzch daj maliny, a na koniec DRUGĄ POŁOWĘ MASY.

5. Ciasto piecz w temp. 180 stopniach przez 50 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

SMACZNEGO!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply