CIASTA

Ciasto kinder country

Ciasto kinder country Herbatnikowy spód z pyszną masą śmietanka-mascarpone z dodatkiem ziaren pszenicy polanych miodem, a wierzch oblany masą czekoladową – brzmi smacznie, prawda? Popularny batonik w odsłonie ciastkowej zdobył taką popularność, że nie mogło zabraknąć i u mnie na blogu takiego przepisu 🙂 

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANKA-MASCARPONE (FOREMKA 20X24):

200 g białej czekolady

200 g śmietany kremówki 30 % lub 36 %

250 g serka mascaropne

100 g ziaren pszenicy (płatki śniadaniowe Kangus) + do posypania wierzchu ciasta

ok. 26 herbatników

SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWĄ:

200 g mlecznej czekolady

200 g śmietany kremówki 30 % lub 36%

WYKONANIE:

1. Foremkę (20×24) wyłóż papierem do pieczenia, a na to herbatniki – jeden koło drugiego.

2. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do przestudzenie. Powinna być letnia.

3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę, a następnie dodawaj serek mascarpone łyżka po łyżce mieszając za każdym razem. Do gotowej masy dodaj przestudzoną białą czekoladę, łyżka po łyżce również mieszając za każdym razem na wolnych obrotach.

4. Wsyp ziarno pszenicy i dokładnie wymieszaj.

5. Gotową foremkę (pkt 1) wyłóż masą, a następnie na wierzch ułóż herbatniki jeden obok drugiego.

7. MASA CZEKOLADOWA: Mleczną czekoladę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do przestygnięcia. Śmietanę kremówki ubij na sztywną masę. Dodaj do niej łyżka po łyżce przestudzoną czekoladę mieszając za każdym razem.

8. Wierzch ciasta wyłóż gotową masą czekoladową i posyp ziarnami pszenicy. Pozostaw w lodówce 3-4 godziny.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply