Eklerki z bitą śmietaną Delikatne ciasto parzone, a pomiędzy słodka bita śmietana i świeżo zebrane porzeczki – czy wyobrażacie sobie lepszy deser? Eklerki uwielbiam w każdej postaci, ale w mojej kuchni goszczą bardzo rzadko i właściwie sama nie wiem dlaczego?! A jak jest u Was?
SKŁADNIKI (OK. 18 SZTUK):
125 g masła
250 ml wody
160 g mąki pszennej
5 jajek
400 ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
świeże owoce
WYKONANIE:
1. Masło połącz z wodą w garnku i podgrzewaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści.
2. Dodaj mąkę pszenną cały czas trzymając garnek nad ogniem (lekki ogień) i mieszaj energicznie aż powstanie gęsta, gładka masa. Powinna bez problemu odrywać się od garnka. Powstałe ciasto pozostaw go ostygnięcia.
3. Do ostygniętego ciasta dodaj pojedynczo jajka za każdym razem dokładnie miksując. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj paski (6-8 cm) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Eklerki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 24 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie przetnij na pół i wypełnij ubitą śmietaną kremówką. Udekoruj świeżymi owocami.
No Comments