OBIADY

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana Takie dania jak to uwielbiam bardzo. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a wszystko można wykonać w 1 naczyniu 🙂 co innego jeśli chodzi o zdjęcie 🙁 niestety nie jest to potrawa wdzięczna do fotografowania, ale mam nadzieje, że jakoś dałam radę 🙂

SKŁADNIKI:

2-3 duże ziemniaki

12 plasterków szynki

250 g sera żółtego

4 duże pieczarki

przyprawy do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

250 ml śmietany 18%

1 jajko

WYKONANIE:

1. Ziemniaki obierz i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Następnie w misce wymieszaj z przyprawami i oliwą (tymianek, oregano, przyprawa do ziemniaków czy przyprawa do kurczaka).

2. Spód foremki o wymiarach 20×24 wyłóż plastrami ziemniaków. Na to poukładaj połowę plasterków szynki jeden koło drugiego, posyp obficie startym żółtym serem, a następnie wyłóż obranymi pieczarkami. Ponownie ziemniaki, szynkę, ser i pieczarki. Na wierzch poukładaj ziemniaki i posyp obficie żółtym serem.

3. Całość zalej śmietaną wymieszaną z jajkiem i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 40 minut.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply