DESERY

Trójkolorowy sernik malinowy

Trójkolorowy sernik malinowy Czas przegonić te deszczowe chmury kolorowym sernikiem na zimno z malinami. Juz kiedyś na blogu pojawił się podobny przepis na wersje z owocami leśnymi (TUTAJ) i cieszył się dużą popularnością 🙂 Z racji tego, że sernik ten jest tortem urodzinowym niestety nie będzie zdjęcia środka, ale trójkolorowa warstwa idealnie się prezentuje 🙂

SKŁADNIKI NA SPÓD (FOREMKA 18 CM):

80 g herbatników

60 g masła

SKŁADNIKI NA MALINOWĄ PAPKĘ:

1 szklanka malin

2 łyżki cytryny

35 g cukru

1 łyżka żelatyny

SKŁADNIKI NA SERNIK:

300 g sera białego (3-krotnie zmielony lub gotowy na sernik)

60 g cukru

140 g jogurtu naturalnego

140 g śmietany kremówki

2 łyżki żelatyny

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

WYKONANIE SPODU:

1. Herbatniki zmiksuj na konsystencje piasku i połącz z roztopionym masłem.

2. Foremkę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i spodem herbatnikowym. Wsadź do lodówki.

WYKONANIE MALINOWEJ PAPKI:

1. Maliny połącz z sokiem z cytryny i cukrem w garnku i podgrzej na średnim ogniu, aż puści sok.

2. Dodaj żelatynę i dokładnie zamieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.

WYKONANIE SERNIKA:

1. Żelatynę połącz z 1-2 łyżeczkami wody i odstaw, aby napęczniała.

2. Ser połącz z jogurtem, śmietaną kremówką, cukrem i cytryną. Całość zamieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj ekstrakt z wanilii i ponownie zamieszaj.

3. Przygotowaną wcześniej żelatynę podgrzej i wlej do gotowego sera cały czas mieszając.

4. Masę sernikową podziel na 3 części. 1 pozostaw białą, do 2 dodaj ok. 80 g malinowej papki, a do 3 części 120 g malinowej papki.

5. Na spód herbatnikowy wylej najpierw 3 część i włóż do lodówki na 20 minut. Następnie wylej 2 część i ponownie włóż do lodówki. Na sam koniec wylej białą masę i włóż do lodówki na ok. 4 godziny.

6. Ozdób świeżymi lub mrożonymi malinami.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply