OBIADY

Tarta z kurczakiem i warzywami

Tarta z kurczakiem i warzywami Pomysł na dzisiejszy obiad to właściwie coś w stylu „co w lodówce było”. Co prawda ja po wszystko wyruszyłam do sklepu, ale Wy możecie zmienić składniki, coś dodać, odjąć. I właśnie za to uwielbiam tarty – nic się nie zmarnuje! 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO (FOREMKA 26 CM):

250 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

1 łyżka zimnej wody

1 łyżeczka soli

1 jajko

WYKONANIE:

1. Mąkę pszenną przesiej do miski i połącz z masłem, solą i zimną wodą. Składniki dokładnie połącz za pomocą noża. Następnie dodaj jajko i ponownie zamieszaj do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

2. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

3. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnice podsypaną mąką pszenną i rozwałkuj na cienki placek (ok. 0,5 cm). Całość przenieś do foremki na tartę i piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

SKŁADNIKI NA FARSZ:

1 pierś z kurczaka

1 czerwona papryka

140 g kukurydzy

MASA JAJECZNA:

2 jajka

160 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka musztardy

80 g serka

sól/pieprz do smaku

WYKONANIE:

1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przypraw ulubionymi przyprawami (słodka papryka, oregano, przyprawa do kurczaka). Podsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu.

2. Paprykę pokój w cienkie, krótkie paski.

3. MASA JAJECZNA: Jajka połącz ze śmietaną kremówką, dodaj musztardę, serek kanapkowy i sól/pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

4. Na podpieczony spód wyłóż kurczaka, paprykę, kukurydzę i zalej masą jajeczną. Całość piecz ponownie w piekarniku przez 25 min (jajka powinny się ściąć) w temp. 180 stopni.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply