CIASTA

Delikatne ciasto z jabłkami

Delikatne ciasto z jabłkami Totalny brak weny na fajny wypiek spowodował, że wyczarowałam takie cudo! Miękkie i delikatne ciasto ucierane na wierzchu z jabłkami i posypką w postaci cukru pudru. Klasyczne, proste i szybkie ciasto ze składników, które każdy z Was na pewno ma w domu 🙂 Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowało! 🙂

SKŁADNIKI (FOREMKA 26 CM):

125 g miękkiego masła

125 g cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

3 jajka

200 g mąki pszennej BRAGA NATURAL FOOD (na hasło KINGA15 – 15 % rabatu na wszystkie produkty)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka mleka

4 jabłka (ok. 450 g)

WYKONANIE:

1. Miękkie masło utrzyj na gładką, jasną masę. Następnie dodawaj partiami cukier ciągle miksując. Dodaj ekstrakt z wanilii i ponownie zamieszaj.

2. Do masy wbij po kolei jajka, po każdym dokładnie miksując.

3. Przesianą mąkę pszenną połącz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodaj w 2 partiach do masy z pkt. 2 wraz z mlekiem i dokładnie zamieszaj.

4. Foremkę (26 cm) wysmaruj tłuszczem i wyłóż gotowym ciastem. Wierzch dokładnie wyrównaj.

5. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, a następnie na mniejsze paski (ok. 0,5 cm). Paski układaj na cieście lekko wciskając, tak aby pokryły całą górę.

6. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj z cukrem pudrem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply