CIASTA

Odwrócone ciasto ze śliwkami

Odwrócone ciasto ze śliwkami Pierwszy w tym roku przepis na ciasto ze śliwkami. Oczywiście z najlepszym na świecie ciastem ucieranym. Jak zawsze obawiałam się tego typu ciast i raczej unikałam takich przepisów, tak w tym roku jest istny wysyp i najchętniej zmieniałabym tylko owoce i jadła cały czas tą samą wersje <3 A dzisiaj trochę na wariacko, bo ciasto robione jest od góry zaczynając 😀

SKŁADNIKI (FORMA 26 CM):

70 g masła

2 łyżeczki cukru waniliowego

160 g cukru

1 jajko

240 g kefiru

340 g mąki pszennej BRAGA NATURAL FOOD (na hasło KINGA15 – 15 % zniżki)

pół łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

800 g śliwek ( 2 łyżki masła + łyżka cukru)

WYKONANIE:

1. Miękkie masła połącz z cukrem waniliowym, zwykłym cukrem i utrzyj. Dodaj jajko i zmiksuj aż składniki się połączą. Następnie dodaj kefir w 3 porcjach po każdej dokładnie mieszając.

2. Połącz przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, a później wsyp do masy z pkt. 1 i połącz składniki za pomocą szpatułki lub łyżki.

3. Foremkę (26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Papier posmaruj masłem i podsyp cukrem, a następnie poukładaj połówki śliwek środkiem do góry, jedna koło drugiej.

4. Na gotowe śliwki wyłóż ciasto i dokładnie rozprowadź. Piecz 50 minut w 180 stopniach.

5. Po upieczeniu pozostaw w foremce ok. 20 minut, następnie przewróć do góry nogami i delikatnie otwórz. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply