CIASTA

Ciasto jogurtowe z borówkami

Ciasto jogurtowe z borówkami Pyszne, lekkie ciasto w formie chlebka z dodatkiem świeżych borówek. Dodatek jogurtu naturalnego sprawił, że ciasto jest bardzo delikatne. Takie wypieki co prawda kojarzą mi się z Wielkanocą, szczególnie jeśli chodzi o ich babkowy wygląd, ale na letnią, słoneczną pogodę okazał się idealny! 🙂

SKŁADNIKI (FORMA 

120 g masła

160 g cukru

240 g jogurtu naturalnego

2 jajka

łyżeczka ekstraktu z wanilii

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

350 g borówki

WYKONANIE:

1. Masło roztop i pozostaw do ostygnięcia, następnie połącz z cukrem i jajkami. Całość dokładnie wymieszaj.

2. Dodaj jogurt naturalny, ekstrakt z wanilii i ponownie zamieszaj.

3. Do mokrych składników dodaj sody, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Wymieszaj do połączenia wszystkich składników i wmieszaj delikatnie umyte borówki.

4. Foremkę natłuść i podsyp mąką, a następnie wyłóż masę. Ciastko piecz 40 minut w temp. 170 stopni.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply