OBIADY

Cukinia faszerowaną kaszą jaglaną i kurczakiem

Cukinia faszerowaną kaszą jaglaną i kurczakiem Dzisiaj kolejna wersja faszerowanej cukinii i kolejna z mięsem, ale obiecuję, że następnym razem wymyślę dla Was coś super fajnego w wersji wegetariańskiej. Cukinia to warzywo, które ja osobiście lubię w każdej postaci – najbardziej jako plastry grillowane, ale taką faszerowaną też jem ze smakiem! A jak jest u Was?

SKŁADNIKI:

2-3 cukinie

300 g piersi z kurczaka

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka ziół prowansalskich

120 g zmiksowanych pomidorów

70 g sera feta

200 g ugotowanej kaszy jaglanej

WYKONANIE:

1. Cukinie przekrój na pół i wydrąż środek.

2. Pierś z kurczaka przysmaż z przyprawami na oliwie i odstaw do miski. Na tej samej patelni podsmaż wydrążony środek cukinii z dodatkiem zmiksowanych pomidorów. Całość duś ok. 5 minut.

3. Do miski z kurczakiem dodaj podsmażony miąższ z cukinii wraz z pomidorami, ser feta i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość dokładnie zamieszaj do połączenia się składników.

4. Środki przekrojonych cukinii faszeruj obficie farszem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 25 minut.

5. Ozdób serem feta i posiekanym koperkiem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply