OBIADY

Kurczak w sosie brzoskwiniowym

Kurczak w sosie brzoskwiniowym Choć brzoskwinia nie należy do lubianych przeze mnie owoców, tak w tym zestawieniu mogłabym ją jeść codziennie. Co najważniejsze danie to jest ekspresowe w wykonaniu i pozwala na dowolne modyfikacje. Jeśli macie ochotę możecie dorzucić ulubione warzywa, a jeśli nie to postawienie na samo mięso, sos i ryż/makaron będzie strzałem w 10! 

SKŁADNIKI (4 PORCJE):

500 g fileta z kurczaka

200 g ryżu

 2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka słodkiej papryki/curry/oregano

300 g brzoskwini z puszki

70 g masła

2-3 łyżki musztardy

200 g ryżu (opcjonalnie)

WYKONANIE:

1. Pierś z kurczaka potnij na małe kawałki (ok. 3 cm). Dodaj słodką paprykę, curry, oregano i polej oliwą. Całość dokładnie wymieszaj i usmaż na patelni.

2. Do garnka dodaj odsączone z zalewy brzoskwinie, masło i musztardę. Całość postaw na ogniu i gotuj ok. 8 minut cały czas mieszając. Po tym czasie zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiego sosu i pozostaw na małym ogniu kilka minut.

3. Gotowy sos dodaj do kurczaka na patelni, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 5 minut.

4. Podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply