PIECZYWO/ ŚNIADANIA

Chleb pszenny z czarnuszką

Chleb pszenny z czarnuszką Dzisiaj dla odmiany przepis na chleb – taki zwykły, prosty z dodatkiem czarnuszki, która ostatnimi czasy stała się moim ulubionym dodatkiem do pieczywa, a właściwie to nie tylko! 🙂 Jesień tuż tuż, a nie ma nic lepszego w zimny, deszczowy wieczór jak kromka domowego chleba z masłem! Uwielbiam! 

SKŁADNIKI (KEKSÓWKA 30×8):

500 g mąki pszennej BRAGA NATURAL FOOD ( na hasło PYSZNE darmowa dostawa na zakupy pow. 25 zł)

10 g soli

1 łyżeczka cukru

40 g świeżych drożdży

260 ml letniej wody

40 g czarnuszki BRAGA NATURAL FOOD (na hasło PYSZNE darmowa dostawa na zakupy pow. 25 zł)

WYKONANIE:

1. Mąkę przesiej do miski i połącz z solą, cukrem i czarnuszką.

2. Dodaj pokruszone drożdże i zalej letnią wodą. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą łyżki, a gdy już się połączą ugniataj ciasto ręką do czasu, aż stanie się elastyczne i będzie odchodzić od foremki. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w misce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i włóż do foremki wysmarowanej tłuszczem. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.

4. Wyrośnięty chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

5. Upieczony chleb pozostaw w foremce 15 minut, a następnie wyłóż go na kratkę do ostudzenia.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply