CIASTA

Sernik z malinami i kruszonką

Sernik z malinami i kruszoną Jednym słowem HIT! Nie przepadam za sernikami na ciepło i najczęściej w mojej kuchni pojawiają się te na zimno. Dzisiaj jednak coś mnie natchnęło – powstał najlepszy sernik jaki kiedykolwiek udało mi się zrobić. I choć jest na ciepło, wcale tego nie czuć – masa jest delikatna, gładka i trochę piankowata. Maliny super przełamują słodki smak. Jednym słowem – PYCHA!

SKŁADNIKI NA SPÓD I KRUSZONKĘ (FORMA 24×24):

250 g mąki pszennej BRAGA NATURAL FOOD ( na hasło PYSZNE – darmowa dostawa!)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80 g cukru

1 jajko

165 g zimnego masła

WYKONANIE:

1. Mąkę pszenną przesiej do miski z proszkiem do pieczenia. Następnie połącz z cukrem, jajkiem i zimnym masłem. Całość zagnieć widelcem lub ręką do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Zawiń go w folię i wstaw do lodówki na ok. 20-25 minut.

SKŁADNIKI NA SERNIK:

700 g zmielonego twarogu lub gotowego

100 g cukru

1 jajko

1 opakowanie budyniu śmietankowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

350-400 g świeżych malin

WYKONANIE:

1. Ser połącz z cukrem, jajkiem, budyniem i ekstraktem waniliowym. Całość zmiksuj do połączenia się wszystkich składników.

2. Foremkę o wym. 24×24 wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe kruche ciasto podziel na pół. 1 część wyłóż spód foremki za pomocą rąk lub malutkiego wałeczka.

3. Na gotowy spód przełóż masę sernikową i dokładnie rozprowadź. Na wierzch poukładaj obficie maliny i zetrzyj 2 część ciasta starając się przykryć owoce.

4. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do ostygnięcia. Posypać obficie cukrem pudrem.

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Sipona
    31 sierpnia 2018 at 19:51

    Nie trzeba podpiekac spodu?

    • Reply
      Kuchenny Kodeks
      31 sierpnia 2018 at 20:19

      Nie trzeba 🙂

      • Reply
        Sipona
        1 września 2018 at 12:44

        Już upieczony. Wygląda fajnie 🙂 jutro zobaczymy jak będzie smakować bo trochę kombinowalam. Nie miałam takiej małej blachy i jest z 1 kg sera. Tyle miałam.

        • Reply
          Lilka
          5 września 2018 at 18:00

          Jakie Pani dała proporcje z kilograma sera? Na dwa jajka?

        • Reply
          Kuchenny Kodeks
          8 września 2018 at 14:33

          Bardzo się cieszę, że się podoba 🙂 następnym razem proszę skorzystać z przelicznika foremek na stronie mojewypieki.com – super oblicza i wtedy nie ma problemu z kombinowaniem 🙂

    Leave a Reply