OBIADY

Zupa z cukinii

Zupa z cuknii Czy u Was też prawdziwe oblężenie cukiniowe? U nas cukinia króluje w każdym daniu, ale w sumie jeszcze nie mamy jej dość! Dzisiaj w formie zupy – pysznej i aromatycznej, z grzankami i żółtym serem. W planach mamy jeszcze zrobić ketchup i dżem, aż jestem ciekawa smaku!

SKŁADNIKI (4 PORCJE):

3 łyżki masła

1 cebula

1 ząbek czosnku

600 g cukinii

700 ml bulionu drobiowego/warzywnego

30 ml śmietany 30%

sól/pieprz do smaku

grzanki, ser żółty (opcjonalnie)

WYKONANIE:

1. W garnku roztop masło, następnie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Całość podsmaż do czasu, aż cebula się zeszkli.

2. Dodaj posiekany ząbek czosnku i podsmaż jeszcze chwilę.

3. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię (można obrać, ale nie trzeba), całość zamieszaj i duś ok. 10 minut, aż cukinia zmięknie.

4. Całość zalej bulionem warzywnym lub drobiowym, przykryj i gotuj na średnim ogniu 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając.

5. Do gotowej zupy dodaj śmietanę, a następnie całość dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Posolić, popieprzyć wedle uznania.

6. Podawać z serem żółtym i grzankami

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply