CIASTA

Jabłecznik

Jabłecznik Tak mi się wydaje, że to już czas rozpocząć jesienne wypieki. Dzisiaj postawiłam na prostotę, czyli 2 ciasta biszkoptowe, przełożone smażonymi jabłkami, a całość oczywiście posypana cukrem pudrem. Kto się dzisiaj skusi na taki deser? 🙂

SKŁADNIKI NA BISZKOPT (FORMA 24X24):

4 jajka

120 g cukru

80 ml oleju

30 ml mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

180 g mąki pszennej

WYKONANIE:

1. Jajka ubij z cukrem na gęsto, jasną masę. Następnie nie zmniejsz obroty na najmniejsze i wlewaj olej, a następnie mleko cały czas mieszając.

2. Do gotowej masy przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj za pomocą szpatułki. Podziel ciasto na 2 równe części.

3. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem. Na spód wylej połowę masy i piecz w piekarniku 15 minut w 180 stopniach.

4. Na gorący spód wyłóż przygotowane jabłka i zalej drugą częścią ciasta. Włóż do piekarnika na 30 minut i piecz w 180 stopniach.

SKŁADNIKI NA JABŁKA:

6 dużych jabłek

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj cynamon, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie zamieszaj.

2. Gotowe jabłka postaw na średni ogień i smaż do czasu, aż wyparuje woda i zrobi się mus.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply