CIASTA

Maślankowe ciasto ze śliwkami

Maślankowe ciasto ze śliwkami Wilgotne, miękkie ciasto z moimi ulubionymi jesiennymi owocami. Do ciasta dodałam maślankę, a wierzch posypałam obficie kruszonką. Muszę Wam się przyznać, że trochę zapomniało mi się o cieście w piekarniku, czego wynikiem jest lekko spieczony spód 🙁 na szczęście absolutnie tego nie czuć i ciasto jest przepyszne! 

SKŁADNIKI (FOREMKA 24X24):

NA KRUSZONKĘ:

40 g zimnego masła

40 g cukru

55 g mąki pszennej

NA CIASTO:

200 g maślanki

145 g oleju

2 jajka

160 cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

260 g mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

280 g śliwek

WYKONANIE:

1. KRUSZONKA: Mąkę, cukier i masło połącz ze sobą za pomocą widelca lub dłoni tak, aby powstała kruszonka. Gotową włóż do lodówki

2. Maślankę połącz z olejem, cukrem i jajkami. Zmiksuj składniki na małych obrotach do ich połączenia.

3. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cynamon. Całość dokładnie zmiksuj na małych obrotach.

4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej wcześniej przygotowane ciasto (pkt. 3). Na wierzch poukładaj połówki śliwek, skórką do góry, jedna obok drugiej zachowując lekkie odstępy.

5. Całość posyp wcześniej przygotowaną kruszonką i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply