OBIADY

Risotto z cukinią i serem

Risotto z cukinią i serem Tak jak Wam ostatnio pisałam mamy cukinii po sam sufit 😛 Trzeba kombinować z niej różne dania i tak dzisiaj padło na pyszne risotto z dodatkiem sera gorgonzola, orzechami, natką pietruszki i parmezanem. Prawdziwa prawie włoska uczta! Jeśli nie może pić wina lub nie lubicie spokojnie możecie je pominąć 🙂

SKŁADNIKI (4 PORCJE):

80 g cebuli

2 ząbki czosnku

3 łyżki masła

300 g cukinii

350 g ryżu do risotto

700 ml bulionu warzywnego

80 ml białego wina (opcjonalnie)

50 g sera gorgonzola

sól/pieprz do smaku

orzechy włoskie, natka pietruszki, parmezan do posypania

WYKONANIE:

1. W garnku rozpuść masło, wrzuć posiekany czosnek, cebule i chwile podsmaż.

2. Dodaj starta cukinie, przykryj i podduś ok. 3-4 minuty.

3. Wsyp suchy ryż, zalej winem i smaż do czasu, aż całość wyparuje. Następnie wlej połowę bulionu i gotuj na małym ogniu co chwile mieszając. Gdy ryż wpije bulion, dolej druga połowę. Całość powinna być gotowana 15 minut, a ryż musi być al dente.

4. Na koniec dodaj ser gorgonzola i dokładnie wymieszaj, aż do jego rozpuszczenia.

5. Podawaj z posiekana natka pietruszki, orzechami włoskimi i parmezanem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply