OBIADY

Penne z kurczakiem i sosem pieczarkowym

Penne z kurczakiem i sosem pieczarkowym Niestety należy do tych osób, które zawsze kupują za dużo pieczarek, a później trzeba coś z nich na szybko kombinować. I tak dzisiaj powstało penne z kurczakiem i sosem pieczarkowym. Kurczak właściwie też był gotowy, bo docelowo miał być użyty do innego dania, ale wiadomo – siła wyższa, musiał iść do makaronu. Szybki, pyszny sposób na sobotni obiad 🙂

SKŁADNIKI ( 4 PORCJE):

300 g piersi z kurczaka

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

2 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula

300 g pieczarek

50 ml białego wina

300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

600 ml bulionu

350 g makaronu penne

1/4 szklanki natki pietruszki

50 g sera cheddar

sól/pieprz do smaku

parmezan i natka do posypania

WYKONANIE:

1. Kurczaka połączyć z przyprawami i oliwą. Dokładnie wymieszać i podsmażyć na patelni. Odłożyć do miseczki.

2. Na tą samą patelnie wrzuć posiekaną cebulę i chwilę podsmażyć. Całość zalać winem i mieszać do czasu, aż odparuje.

3. Obierz pieczarki, przekrój na pół i pokrój w cienkie paski. Wrzuć do cebuli, wymieszaj i podsmaż 3-4 minut.

4. Wlej bulion i mleko skondensowane. Gdy zaczną się gotować (ok. 15 minut), wsyp nieugotowany makaron penne i dokładnie zamieszaj. Całość pozostaw na 15 minut, co chwile mieszając.

5. Do gotowego makaronu dodaj posiekaną natkę pietruszki, ser cheddar i podsmażonego kurczaka (pkt.1).

6. Przed podaniem posyp natką i parmezanem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply