PRZEKĄSKI/ ZDROWE PRZEPISY

Pierożki z nadzieniem brokułowym

Pierożki z nadzieniem brokułowym To pyszna, łatwa w wykonaniu przekąska. Dzisiaj użyłam gotowego spodu do pizzy, który można kupić  bez problemu w sklepie. Jeśli macie jednak czas i ochotę możecie przygotować własne ciasto na pizze. W środku znajdziecie starte brokuły, cebulę i ser mozzarella. Możecie podawać jako przekąski z dodatkiem sosu czosnkowego – pychotka :).

SKŁADNIKI (15 SZTUK):

250 g surowego brokuła

2 łyżki oliwy z oliwek

pół cebuli

100 g sera mozzarella

1 opakowanie spodu na pizze (400g)

1 jajko

WYKONANIE:

1. Brokuła podziel na mniejsze różyczki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, następnie dodaj brokuła i posiekaną cebulę. Całość podsmaż 3-4 minuty. Gdyby przywierało do patelni można dolać 20-30 ml wody.

3. Dodaj mozzarelle, dokładnie zamieszaj i smaż jeszcze 2 minut.

4. Z gotowego ciasta na pizze wytnij 15 okręgów (średnica ok. 7 cm). Na połowę daj pół łyżeczki farszu i sklej w formę pierożka. Brzegi scal widelcem, a na środek ponakłuwaj.

5. Całość wysmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 min.

6. Podawaj samodzielnie lub z sosem czosnkowym.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply