CIASTA

Brownie z jabłkami i karmelem

Brownie z jabłkami i karmelem Aromatyczne, lekkie brownie czekoladowe z dodatkiem jabłek i domowego karmelu. Idealne do ciepłej, jesienne kawy czy herbaty. Dodatek jabłek nadaje ciastu lekkiego, kwaskowatego smaku 🙂 W sam raz na dzisiejszą pogodę w kratkę 🙁

SKŁADNIKI NA BROWNIE (FOREMKA 18 CM):

150 g gorzkiej czekolady

150 g masła

150 g cukru

3 jajka

150 g mąki pszennej BRAGA NATURAL FOOD (na hasło PYSZNE – darmowa dostawa na zamówienie pow. 25 zł)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jabłka

1 łyżka cynamonu

2 łyżeczki cukru

WYKONANIE:

1. Czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.

2. Do ostygniętej czekolady dodaj jajka – dokładnie wymieszaj, cukier – dokładnie wymieszaj, mąkę i proszę do pieczenia, a całość wymieszaj za pomocą szpatułki.

3. Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Następnie każdą ósemkę pokrój na cieniutkie plasterki. Połącz z cynamonem i 2 łyżeczkami cukru.

4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wylej połowę ciasta (pkt 2.), na to poukładaj jabłka jedno koło drugiego, następnie wylej drugą połowę ciasta i ponownie poukładaj jabłka jedno koło drugiego.

5. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 45 minut.

6. Po upieczeniu ostudź, wysmaruj przestudzonym domowym karmelem i posyp migdałami.

SKŁADNIKI NA KARMEL:

65 g cukru

30 g masła

40 ml śmietany 30 %

1/2 łyżeczki soli

WYKONANIE:

1. W garnku o grubym dnie rozpuść cukier, cały czas mieszając, aż osiągnie wodnistą, bursztynową barwę. Dodaj masło i dokładnie rozmieszaj. Na koniec wlej śmietanę kremówkę, cały czas mieszając i pozostaw na ogniu ok. 1 minuty.

2. Przełóż do miseczki, dodaj sól i pozostaw do czasu, aż przestygnie.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply