PIECZYWO/ ŚNIADANIA

Ciabatta

Ciabatta Słyszeliście już kiedyś o tym włoskim, pysznym chlebku? U mnie w domu jest częstym gościem, z różnymi dodatkami, a dzisiaj przygotowałam dla Was podstawową wersję! Jest miękki, z lekko chrupiącą skórą i puszystym środkiem – z dodatkiem oliwy z oliwek PALCE LIZAĆ!

SKŁADNIKI (2 PORCJE):

450 g mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

250 ml letniej wody

30 ml letniego mleka

1/2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżki soli

WYKONANIE:

1. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, oliwę i świeże drożdże. Całość lekko zamieszaj, a następnie dodaj letnie mleko i wodę. Wymieszaj łyżką do połączenia się składników, a później zagnieć ręką na gęste, lekko klejące się ciasto. Przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, przykryj i odstaw na ponowne 30 minut.

3. Wyrośnięta ciasto podziel na dwie części. Każdą z części ułóż osobno na kawałku papieru do pieczenia i dłonią uformuj na płaskie chlebki (ok. 10×25 cm). Pieczywo przykryj i pozostaw na 90 minut. Ciabatte piecze w temperaturze 200° przez 25-30 minut.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply