OBIADY

Klopsiki z mozzarellą w sosie pomidorowym

Klopsiki z mozzarellą w sosie pomidorowym Malutkie kuleczki z mięsa mielonego, w środku z serem mozzarellą, a całość dopełniona sosem pomidorowym. Ja je podałam z dodatkiem makaronu spaghetti, ale wy również możecie dodać ziemniaki czy ryż. Koniecznie wypróbujcie! 🙂

SKŁADNIKI (3-4 PORCJE):

450 g mięsa mielonego

1 jajko

50 g bułki tartej

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1-2 łyżka masła

200 g mozzarelli

40 ml białego wina (opcjonalnie)

350 ml przecieru pomidorowego

WYKONANIE:

1. Mięso mielone połącz z jajkiem, bułka tarta i przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników, a następnie uformuj ok. 15 klopsików.

2. Mozzarellę pokrój na 15 małych kwadratów. Uformowanego klopsiki spłaszcz, na środek połóż kawałek sera i ponownie uformuj kulkę, tak aby mozzarella znalazła się w środku mięsa.

3. Gotowe klopsiki smaż ok. 5-7 minut, na patelni z łyżka masła. Następnie odwróć na druga stronę i smaż 5 minut.

4. Gotowe klopsiki zalej winem smaż do czasu aż całe odparuje. Następnie dodaj sos pomidorowy i duś pod przykryciem 10-15 minut.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply