CIASTA

Ciasto z budyniem i jabłkami

Ciasto z budyniem i jabłkami Pyszne ciasto z budyniem i jabłkami pomiędzy dwoma płatami ciastka kruchego. Idealne na jesienną poprawę humoru do kawki czy herbatki. Lekko kwaśne jabłka idealnie współgrają ze słodkim budyniem waniliowym. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! 🙂

SKŁADNIKI (FOREMKA 24×24):

450 g mąki pszennej BRAGA NATURAL FOOD (na hasło PYSZNE – darmowa dostawa pow. 25 zł)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g cukru

2 łyżki śmietany kremówki

1 jajko

2 żółtka

130 g zimnego masła

4 jabłka

2 szklanki mleka

1,5 opakowania budyniu waniliowego + 1 łyżka cukru

WYKONANIE:

1. Przesianą mąkę pszenną połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj śmietanę, jajko, żółtka i masło. Całość zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj dwie równe kulki i włóż do lodówki.

2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.

3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozwałkuj na spodzie 1/2 pół kruchego ciasta. Ułóż ósemki jabłek jedno koło drugiego.

4. Zagotuj 1 szklankę mleka, a w drugiej rozpuść proszek budyniowy z cukrem i wlej do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj do czasu, aż powstanie budyń.

5. Gotowy budyń wylej na jabłka z pkt. 3, a następnie przykryj rozwałkowaną 2 połówką ciasta.

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply