DESERY

Blok czekoladowy z herbatnikami

Blok czekoladowy z herbatnikami Myślę, że większości z Was tego deseru nie trzeba przedstawiać. Chociaż jego popularność miała miejsce dobre 30 lat temu, to mam wrażenie, że zyskuje znowu coraz większe zainteresowanie. Pyszny blok czekoladowy z dodatkiem połamanych herbatników, można także spotkać w wersji z bakaliami. Ja dzisiaj postawiłam na prostotę i lekko świąteczny dodatek w postaci skórki z pomarańczy – pyszności.

SKŁADNIKI (KEKSÓWKA 30X8):

1 szklanka mleka

250 g masła/margaryny

200 g cukru

5 łyżek kakao

2 łyżeczki skórki z pomarańczy (opcjonalnie)

400 g pełnego mleka w proszku

200 g połamanych herbatników

WYKONANIE:

1. Do garnka wlej mleko, dodaj pokrojone masło/margarynę, skórkę z pomarańczy (opcjonalnie), cukier i kakao. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na malutkim ogniu co chwilę mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

2. Gotową masę odstaw do całkowitego przestygnięcia.

3. Do przestygniętej masy dodaj w II turach mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.

4. Herbatniki połam na różnej wielkości kawałki i dodaj do masy w II turach ponownie dokładnie mieszając.

5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał z foremki. Dodaj masę i wyrównaj wilgotnymi rękami. Następnie przykryj wystającym papierem do pieczenia i ponaciskaj masę na całej długości rekąmi lub cięższym przedmiotem.

6.Gotowy blok włóż do lodówki na min. 2 godziny.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply