PRZEKĄSKI/ ZDROWE PRZEPISY

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem Biszkopt z dodatkiem szpinaku, serek kremowy bądź chrzanowy i wędzony łosoś – idealna przekąska na imprezę, świąteczny stół czy po prostu kolację. Ja do swojej rolady dodałam jeszcze świeżego ogórka, bo uwielbiam jego smak w takich zawijasach. Jeśli chodzi o biszkopt to polecam Wam go zawinąć na pusto i poczekać, aż zastygnie – rolada jest wtedy lepsza w smaku! 🙂 Jeśli chcecie roladę większych rozmiarów, skorzystajcie z przelicznika foremek 🙂

SKŁADNIKI (FORMA 20X25):

250 g świeżego szpinaku

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

2 jajka

1 łyżka mąki

1 łyżeczka soli

150 g serka naturalnego/chrzanowego/ziołowego, itp.

100 g wędzonego łososia

kilka plasterków świeżego ogórka

WYKONANIE:

1. Na patelni rozpuść masło i podsmaż czosnek. Dodaj świeży szpinak i smaż do czasu, aż zmniejszy objętość i stanie się „zwiędnięty”. Odłóż do ostygnięcia.

2. Ostygnięty szpinak przypraw solą i zblenduj na papkę. Dodaj żółtka jaj, mąkę i całość dokładnie zamieszaj.

3. Białka ubij na sztywną, białą masę i dodaj szpinak z pkt. 2. Całość delikatnie wymieszaj od dołu do góry, do połączenia wszystkich składników.

4. Foremkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylej biszkopt szpinakowy, wyrównaj i piecz w piekarniku 10 minut w 180°C.

5. Gorący biszkopt wyłóż na ścierkę wierzchem do dołu, oderwij papier do pieczenia i jeszcze gorący zawiń ze ścierką w roladkę. Pozostaw do ostygnięcia. UWAGA! Ten krok można pominąć i od razu przejść do kroku 6, ale moim zadaniem rolada wtedy jest gorsza i rozmoknięta.

6. Biszkopt wysmaruj serkiem, wzdłuż 1 boku wyłóż łososia i plasterki świeżego ogórka. Całość zawiń w roladę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 15-20 minut lub na dłużej.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply