OBIADY

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym Pyszny kurczak z dodatkiem papryki żółtej i czerwonej, z ananasem i sosem słodko-kwaśnym. Całość podałam z ulubionym makaronem penne, ale to danie będzie równie dobrze smakować z ryżem. Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia – smak nie do zastąpienia 🙂 

SKŁADNIKI (2-3 PORCJE):

400 g fileta z kurczaka

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka curry

szczypta imbiru

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 cebuli

1 marchewka

1 żółta papryka

1 czerwona papryka

8 plastrów ananasa z puszki

SOS:

2 łyżeczki cukru

1/2 szklanki soku ananasowego z puszki

5 łyżek soku pomarańczowego

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu jabłkowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

WYKONANIE:

1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj przyprawy (słodka papryka, curry, imbir, sól) i oliwę. Dokładnie wymieszaj i podsmaż na patelni. Następnie odłóż do miski.

2. Na tej samej patelni co mięso podsmaż z dodatkiem oliwy posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w cieniutkie paski (ok. 6-8 minut). Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa. Całość duś pod przykryciem 8-10 minut.

3. Do miękkich warzyw dodaj usmażone wcześniej mięso i chwile podsmaż.

4. W misce połącz cukier, sok z ananasa, sok pomarańczowy, sos sojowy, ocet jabłkowy, mąkę ziemniaczaną i koncentrat. Dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników, a następnie dodaj do kurczaka z warzywami (pkt. 3). Całość smaż jeszcze kilka minut.

5. Podawaj z makaronem lub ryżem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply