CIASTA

Ciasto z musem czekoladowym i bananami

Ciasto z musem czekoladowym i bananami Dzisiaj prawdziwa uczta dla osób, które uwielbiają banany i czekoladę. Jeśli do takich należycie to z pewnością przypadnie Wam do gustu ten przepis 🙂 Przepis ten jest inna wersją TEGO ciasta, które szczególnie przypadło Wam do gustu! 🙂

SKŁADNIKI NA SPÓD:

130 g herbatników

5 łyżek masła

WYKONANIE:

1. Herbatniki zmiel na konsystencje piasku. Dodaj roztopione masła i całość zamieszaj, aż się dokładnie połączy.

2. Gotowy spód wyłóż na dno foremki o wymiarach 18 cm. Wyrównaj i wsadź do lodówki na min. 15-20 minut.

SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:

2 łyżki żelatyny + 40 ml wody

150 g śmietany kremówki 30 % lub 36 %

200 g mlecznej czekolady

250 g śmietany kremówki 30 % lub 36%

4 duże banany

mleczna czekolada do posypania

WYKONANIE:

1. Żelatynę połącz z wodą i odstaw na 15 minut.

2.  150 g śmietany kremówki zagotuj i dodaj napęczniałą żelatynę z pkt. 2. Całość dokładnie zamieszaj.

3. Do miski wsyp połamaną mleczną czekoladę i zalej śmietaną kremówką z pkt. 2. Dokładnie zamieszaj, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gęsta, ciemna masa. Odstaw do przestygnięcia.

4. 250 g śmietany kremówki ubij na sztywną masę. Dodaj partiami do przestygniętej masy czekoladowej i wymieszaj.

5. Bok foremki z wcześniej przygotowanym spodem wyłóż dookoła plastrami bananów. Na środek poukładaj kawałki bananów (ok 4 cm wysokości) i zalej musem czekoladowym (pkt.4).

6. Ciasto wsadź do lodówki na min. 4 godziny. Przed podaniem posyp obficie startą gorzką czekoladą.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply