PIECZYWO/ ŚNIADANIA

Słodka bułka orkiszowa z kawałkami czekolady

Słodka bułka orkiszowa z kawałkami czekolady Doskonale wiem, że kochacie takie pieczywo, bo to właśnie ono cieszy się największą popularnością wśród przepisów na blogu. Dzisiaj wersja z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady, oczywiście możecie ją pominąć i zrobić zwykłą bułkę, ale spróbujcie choć raz takie mocno czekoladowe śniadanie. Uwielbiam!

SKŁADNIKI (2 BUŁKI):

450 g maki orkiszowej BRAGA NATURAL FOOD (na hasło PYSZNE – darmowa dostawa na zam. pow. 25 zł)

50 g świeżych drożdży

3 żółtka

250 ml mleka

50 g masła + do posmarowania keksówek

3-4 łyżki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżeczka soli

100 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

WYKONANIE:

1.  Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i łyżeczką soli.

2. Mleko podgrzej (musi być letnie – nie może być gorące), dodaj masło i mieszaj aż całkowicie się rozpuści.

3. Do mąki dodaj drożdże, żółtka i rozpocznij wyrabianie (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Wlewaj powoli letnie mleko i cały czas wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta.

4. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut. Po 30 minutach dodaj posiekaną gorzką czekoladę, ponownie krótko zagnieć i odstaw na kolejne 30 minut.

5. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, uformuj ruloniki, a następnie wsadź do 2 keksówek wysmarowanych oliwą lub masłem. Odstaw na 20-3o minut, aż bułki wypełnią całą foremkę.

6. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply