Pudding czekoladowy Deser ten jest idealny dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Dodatkowo do jego przygotowania nie są wymagane specjalne zdolności. Może być podawany zarówno na zimno z ulubionymi lodami, jak i na ciepło w chłodne, ponure popołudnie.
Składniki na pudding czekoladowy:
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 50 g zmielonych migdałów
- 100 g cukru białego lub brązowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiego kakao
- 250 ml mleka
- 90 g masła
- 2 duże jajka
Składniki na sos:
- 100 g cukru białego lub brązowego
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 500 ml wrzątku
Pudding: W dużej misce wymieszaj razem mąkę, migdały, kakao i proszek do pieczenia. Masło roztop i przestudź, a następnie razem z jajkami i mlekiem dodaj do suchych składników. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem. Ceramiczną formę do pieczenia o wymiarach 8 x 17 cm wysmaruj tłuszczem i przelej do niej wcześniej przygotowaną masę.
Sos: Połącz kakao z cukrem i posyp tą mieszanką pudding. Następnie polej całość ostrożnie wrzątkiem.
Pudding piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 ° przez 30 minut, aż wierzch stężeje. Przed podaniem oprósz dodatkową porcją kakao. Możesz także udekorować listkiem świeżej mięty.
2 komentarze
OlaHałucha
25 marca 2015 at 19:44o kurka! musisz nas kiedyś zaprosić na to cudo 😀
pasibrzuch
26 marca 2015 at 19:24jak tu nie byc pasibrzuchem ha,ha,ha kocham pudding czekoladowy